Gazon aanleggen

Het gazon is een belangrijk onderdeel van je tuin. Een mooi grasveld maakt de tuin gewoon goed af. Je moet je gazon ook goed onderhouden. Een gazon aanleggen of gras aanleggen is niet zomaar een klus en kan in de meeste gevallen het beste door een vakspecialist uitgevoerd worden. Ben je op zoek naar een hovenier die je gazon kan aanleggen of heraanleggen?

Start de gratis offerteaanvraag!

Door de gratis offertes aan te vragen komen er verschillende aanbiedingen bij jou in de buurt. Daarnaast kan je tot wel 40% van de kosten op de totaalprijs besparen door de offertes.

Op deze pagina vertellen we over hoe een gazon wordt aangelegd, wanneer je het beste een nieuw gazon kan aanleggen, wat de prijs is en wat voor mogelijkheden er zijn. Lees snel verder en leer meer over het aanleggen van een gazon!

Hoe wordt een nieuw gazon aangelegd?

Het aanleggen van een gazon is niet een erg lastig om te doen en weinig voorbereiding, maar het vereist wel tijd en een goede focus. Als je van plan bent om zelf een gazon aan te leggen of simpelweg wilt weten hoe dit gaat, dan zit je hier goed. Hieronder vindt je namelijk een stappenplan voor het aanleggen van een nieuw gazon.

Je begint met het kiezen hoe je je nieuwe gazon wilt aanleggen. Er zijn twee keuzes: zaad of grasmatten. Zaad duurt langer maar is goedkoper dan grasmatten. Grasmatten zijn erg snel gelegd en kunnen na 2 weken al goed gedicht zijn.

Stappenplan voor het aanleggen van een gazon met grasmatten:

  1. Het voorbereiden van de bodem: je begint met het omspitten van de grond tot minimaal 20 cm diep. Vervolgens moet alle overgebleven onkruid verwijderd worden. Nu kan je compost toevoegen om de bodem te verbeteren. Als laatste moet de bodem geëgaliseerd worden.
  2. Het leggen van de grasmatten: je kan nu beginnen met het leggen van de matten. Leg ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan en zorg ervoor dat de vleug van het gras in dezelfde richting staat. Als het gras gelegd is moet het nog gewalst worden.
  3. Het maaien en sproeien van het gras: zodra het gras is gelegd moet het gesproeid worden. Dit moet zeker zo’n 2 weken gebeuren voordat het echt goed is, daarna kan je minder regelmatig gaan sproeien. Je kan voor het eerst maaien na ongeveer 1 tot 2 weken, maar doe dit niet te kort.

Stappenplan voor het aanleggen van een gazon met zaad:

  1. Het voorbereiden van de bodem: deze stap is hetzelfde als stap 1 van het aanleggen van een gazon met grasmatten.
  2. Het zaaien van de grond: de grond kan nu gezaaid worden. Doe dit op een dag dat het niet hard waait. Verdeel het zaad zo goed mogelijk en wals de grond na de tijd zodat het goed blijft zitten.
  3. Het maaien en sproeien van het gras: sproei de grond nu direct 1 tot 2 keer. Blijf dit elke dag doen voor 2 tot 3 weken zodat het niet uitdroogt. Je kan het gras gaan maaien zodra dit 10 cm hoog is.

Wanneer moet je een nieuw gazon aanleggen?

Je kan het beste een nieuw gazon in de maanden april en mei (voorjaar) of in augustus en september (najaar). De zaden moeten namelijk in een goede temperatuur zitten om te kunnen ontkiemen. Deze temperatuur moet minimaal 10 tot 12 graden zijn.

Wat is de prijs van een het aanleggen van een gazon?

De prijs van het aanleggen van gras is afhankelijk van verschillende factoren. Zo moet vaak eerst het oude gras verwijderd worden. Dit kost gemiddeld tussen de €2,- en €3,- per m2. Daarnaast wordt het vaak goedkoper hoe groter het oppervlak is.

Prijzen nieuw gazon aanleggen

Onderdeel

Prijs

1 t/m 25 m2

€7,- per m2

26 t/m 50 m2

€6,- per m2

51 t/m 100 m2

€5,- per m2

101 t/m 200 m2

€4,50 per m2

Gras verwijderen

€2,- tot €3,- per m2

*Dit zijn gemiddelde prijzen en kunnen afwijken van de reële prijzen.

Besparen op een gazon aanleggen? Vergelijk gratis offertes

Wil je graag een nieuw gazon laten aanleggen? Vraag gratis offertes aan en ontvang snel verschillende offertes en kies de beste voor jou eruit. Zo bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs! De aanvraag is gratis en volledig vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.