Debruyn-tuinwerken.be – Veelgestelde vragen (FAQ)
tuinaanleg
Ben jij toe aan een nieuwe tuin? De tuin bepaald voor een groot deel de uitstraling van je woning: het is dus belangrijk dat deze niet alleen op jouw wensen en ideeën aansluit, maar ook past bij de stijl van de woning. Het aanleggen van een tuin is geen eenvoudige klus. Er zijn veel factoren waar rekening mee moet worden gehouden. Daarnaast bestaat tuinaanleg ook uit veel verschillende werkzaamheden. Op zoek naar een tuinman?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van tuinmannen bij jou uit de buurt. Vergelijk de offertes en kies de tuinman die het beste bij jou past. Zo bespaar je al snel tot wel 40% op de kosten voor tuinaanleg!

Op deze pagina lees je meer over de aanleg van een tuin en de werkzaamheden. Je krijgt ook een indruk van de prijs, wat inspiratie voor een nieuwe tuin en handige bespaartips!

Navigeer op deze pagina naar:

Wat is tuinaanleg?

De werkzaamheden die tijdens het aanleggen van de tuin worden uitgevoerd, verschillen per klus. Niet iedereen heeft dezelfde wensen en ideeën. De een wil bijvoorbeeld wel een gazon, de ander niet.

Over het algemeen bestaan de werkzaamheden bij het aanleggen van een tuin uit:

  • Het maken van een tuinontwerp.
  • Het verwijderen van de oude tuin. Behoud je dezelfde indeling, kijk dan eens of een tuinrenovatie niet passender is.
  • Grondwerken voor o.a. de bestrating, het gazon en de beplanting.
  • Het aanleggen van kabels en leidingen, voor bijvoorbeeld de verlichting, vijver of sproei installatie.
  • Het plaatsen van de tuinomheining, zoals een heg of schutting en het plaatsen van een pergola, veranda of tuinhuis.
  • Het aanleggen van de bestrating het gazon en de beplanting.

Wanneer tuin aanleggen?

Eigenlijk is ieder seizoen geschikt voor tuinaanleg, met de juiste verzorging voor je tuin. Toch zijn zowel de herfst als het voorjaar zijn de beste periodes om een tuin aan te leggen. In het najaar is de bodem vochtig en nog relatief warm. Hierdoor vormen planten sneller nieuwe wortels.

Planten die hun blad verliezen gaan over het algemeen in november in de ‘rust’. Ze hebben hierdoor meer tijd om goed aan te slaan wanneer het voorjaar weer begint. Het is niet verstandig om in de herfst vorstgevoelige planten te plaatsen, wacht hiermee tot de winter voorbij is.

Het voorjaar is het meest populaire seizoen voor tuinaanleg. Dit heeft vooral te maken met het weer: de dagen worden zonniger en langer. Een nadeel is dat de bodem nog niet altijd voldoende is opgewarmd, waardoor het langer duurt voordat planten en struiken gaan wortelen. Houd er ook rekening mee dat het in het voorjaar minder regent: zorg dus voor voldoende water.

tuinaanleg

Wat kost tuinaanleg?

De kosten van tuinaanleg zijn afhankelijk van de specifieke werkzaamheden die je laat uitvoeren, het tarief van de tuinaannemer en de materialen. Bij iedere aanleg zijn grondwerken noodzakelijk, gemiddeld kosten grondwerken tussen de €10,- en €15,- per m². Het egaliseren van je tuin kost tussen de €1,- en €3,- per m².

Het aanleggen van de bestrating kost ongeveer tussen de €50,- en €150,- per m². Wil je een gazon aanleggen? Houdt dan rekening met een gemiddelde prijs tussen de €5,- en €10,- per m². Afhankelijk van het soort beplanting, kost het planten rond de €10,- tot €30,- per m².

Let er wel op dat dit gemiddelde prijzen zijn.

Prijs tuinaanleg 2022

Werkzaamheden

Gemiddelde kosten

Uitgraven en ophogen tuin

€10,- tot €15,- per m²

Egaliseren

€1,- tot €3,- per m²

Gazon aanleggen

€5,- tot €10,- per m²

Beplanting planten

€10,- tot €30,- per m²

Bestraten

€50,- tot €150,- per m²

Schutting plaatsen

€50,- tot €150,- per meter

Verlichting

€80,- tot €100,-

Vijver

€1.000,- tot €30,000,-

Tuinhuisje

€200,- tot €10.000,-

Pergola

€800,- tot €5.000,-

Prieel

€1.000,- tot €6.000,-

Inspiratie nieuwe tuin

Bij tuinaanleg zijn de mogelijkheden eindeloos. Een beetje inspiratie is dan wel fijn. Hieronder lees je meer over de 3 meest populaire stijlen.

Lees meer over:

Moderne tuin

De belangrijkste kenmerken van een moderne tuin zijn rechte, strakke lijnen en grote materialen. Je ziet vaak grote betontegels en beplanting in grote plantenbakken of borders. De borders vind je vaak in hoeken.

Een moderne tuin past goed bij nieuwbouwwoningen en in tuinen met een kleinere oppervlakte: door de rechte lijnen en grote materialen lijkt de tuin groter.

Landelijke tuin

Ook de landelijke tuin is niet weg te slaan uit de lijst met meest populaire tuinstijlen. Deze stijl kenmerkt zich door natuurlijke materialen en inspiratie uit de natuur. Bomen en struiken worden gebruikt om een mini-bos te maken en zithoekjes te creëren.

Een landelijke tuin zie je vanzelfsprekend vaak terug in landelijke gebieden. Deze stijl past ook ontzettend goed in een grote tuin.

Stadstuin

Een stadstuin is vooral in grote steden populair en heeft veel overeenkomsten met een moderne tuin. Het grootste verschil is dat een stadstuin vaak nog kleiner is en soms zelfs op een balkon moet worden vormgegeven. De stijl is een tikkeltje industrieel, maar toch komt de natuur ook goed tot zijn recht.

Wil je nog meer inspiratie na het lezen van de 3 stijlen? Neem dan een kijkje dan op Tuin-Design.be!

tuin aanleggen

Waarop letten bij tuinaanleg?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je een nieuwe tuin aanlegt. Voor sommige werkzaamheden, zoals het plaatsen van een schutting, veranda of tuinhuis, heb je een vergunning nodig. Ook mag je geen bomen kappen zonder vergunning. Zorg ervoor dat jij je goed laat informeren en de vergunning in huis hebt voor de werkzaamheden starten.

Kijk of de tuinman is aangesloten bij een branchevereniging. In België is dat de Belgische Federatie Groenvoorzieners. Wanneer de tuinman hierbij is aangesloten, ven je verzekert van een goede kwaliteit en klantvriendelijkheid. Is de tuinman hier niet bij aangesloten? Houd er dan rekening mee dat dit niks zegt over de kwaliteit en klantvriendelijkheid. Ga dan op zoek naar reviews, referenties en ervaringen van anderen.

Wil je een terras aanleggen? En grenst deze aan je huis? En is je woning ouder dan 10 jaar? Dan heb je recht op het verlaagde btw-tarief van 6%. Je betaalt het verlaagde tarief over zowel de arbeids- als materiaalkosten.

Na afloop van het aanleggen van de nieuwe tuin is het enorm belangrijk dat je deze zo goed mogelijk blijft onderhouden. Tuinonderhoud zorgt ervoor dat je tuin netjes en verzorgd blijft.

Besparen op tuinaanleg? Zo doe je dat!

Wil jij besparen op de prijs van tuinaanleg? Lees dan snel verder!

  • Help zelf mee: help bij het verwijderen van de oude tuin of het afvoeren van tuinafval. Dit zijn eenvoudige klussen die je zelf kunt doen.
  • Hergebruik materialen of kies voor goedkope materialen: je bespaart enorm op de kosten door oude materialen een nieuw leven te geven of door te kiezen voor goedkopere materialen zoals grind en gras.
  • Profiteer van kwantumkorting: vele tuinbedrijven bieden kwantumkorting wanneer je samen met de buren een tuinman inschakelt voor tuinwerken.
  • Zoek een bedrijf in de buurt: de meeste bedrijven rekenen voorrijkosten. Dit bedrag lijkt niet zo hoog, maar kan flink oplopen bij meerdaagse klussen zoals tuinaanleg. Kies daarom voor een tuinman uit de buurt: zo hou je de voorrijkosten zo laag mogelijk.

tuin laten aanleggen

Tuinaannemer nodig voor tuinaanleg?

Ben jij op zoek naar een tuinman voor tuinaanleg? Vraag dan gratis offertes aan. Je ontvangt maximaal 4 offertes van tuinmannen bij jou uit de buurt: vergelijk, kies & bespaar tot wel 40% op de kosten! Je aanvraag is geheel vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast.