Debruyn-tuinwerken.be – Veelgestelde vragen (FAQ)
tuinrenovatie
Is jouw tuin niet meer naar wens? Of is de tuin verwaarloost, en wil je deze graag opknappen? Kies dan voor tuinrenovatie! Bij het renoveren van je tuin wordt de indeling behouden en worden bestaande materialen en beplanting hergebruikt. Zo creëer je, in combinatie met nieuwe materialen en planten, de tuin van je dromen! Op zoek naar een hovenier voor tuinrenovatie?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis en vrijblijvend offertes van tuinmannen bij jou uit de buurt. Vergelijk de prijzen en kies de hovenier met het beste aanbod. Zo bespaar je al snel tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je alles over tuinrenovatie: de werkzaamheden, werkwijze, prijzen en mogelijkheden.

Navigeer op deze pagina naar:

Wat is tuinrenovatie?

Zoals al kort is benoemd is tuinrenovatie het verbouwen van je tuin met behoud van bepaalde elementen. Wanneer jij je tuin gaat renoveren, wordt de huidige indeling behouden. Het terras, tuinpad en gazon blijven op dezelfde plek zitten.

Ook wordt de beplanting voor een groot deel hergebruikt. Met nieuwe materialen en beplanting wordt de tuin als het ware vernieuwd. Daarom wordt tuinrenovatie ook wel het opnieuw aanleggen van dezelfde tuin genoemd.

Wat kost een tuinrenovatie?

Wat tuinrenovatie kost hangt van diverse factoren af, zoals de grote van je tuin en de behouden en te vervangen beplanting en materialen. Vaak is het leeghalen van de bestaande tuin nodig: dit kost tussen de €10,- en €12,- per m². Hierna zijn vaak grondwerken noodzakelijk om een deel van de renovatie te realiseren. Het uitgraven en ophogen van de tuin kost gemiddeld tussen de €10,- en €15,- per m².

Wil jij een deel van je tuin opnieuw laten bestraten? Houd dan rekening met een prijs tussen de €50,- en €150,- per m², afhankelijk van het soort bestrating. Het plaatsen van nieuwe beplanting kost ongeveer €10,- tot €30,- per m² en het aanleggen van ene gazon €5,- tot €10,- per m².

In de onderstaande prijstabel zie je de gemiddelde prijzen per m².

Prijs tuinrenovatie 2022

Werkzaamheden

Gemiddelde kosten

Tuin opnieuw aanleggen

€8,- tot €14,- per m²

Tuin laten leeghalen

€10,- tot €12,- per m²

Tuin laten uitgraven en ophogen

€10,- tot €15,- per m²

Gazon aanleggen

€5,- tot €10,- per m²

Beplanting planten

€10,- tot €30,- per m²

Opnieuw bestraten

€50,- tot €150,- per m²

Plaatsen nieuwe schutting

€50,- tot €150,- per meter

Aanleggen van verlichting

€80,- tot €100,-

tuinrenovatie

Werkwijze tuin renoveren

Wil jij je tuin laten renoveren? De tuinaannemer doorloopt samen met jou een aantal stappen om de tuin van je dromen te creëren. In deze stappen worden de wensen, eisen en mogelijkheden besproken en zo wordt er een ontwerp gemaakt van de tuin. Hierna kan de renovatie van start gaan. In de onderstaande koppen lees je meer over deze stappen!

Lees meer over:

Huidige situatie & budget

Dit is misschien wel de belangrijkste stap in de weg naar het renoveren van je tuin. Samen met de tuinman bekijk je de huidige situatie: welke onderdelen van je tuin vind je mooi en wil je behouden? En welke niet? Kijk ook samen met de tuinman naar de dingen die je mist: mis je bijvoorbeeld een plek waar de kinderen kunnen spelen? Of wil je een overkapping? Meer of minder groen? Dit kan van alles zijn.

Bereid je goed voor op het eerste gesprek: kijk op internet voor inspiratie en zorg dat je weet wat je wilt. Op deze manier verloopt het eerste gesprek soepel en worden al je wensen en eisen besproken. De tuinman bespreekt de mogelijkheden met je en kan je een idee geven van de kosten. Bedenk daarom vooraf ook goed wat je budget is. Je moet er sowieso rekening mee houden dat je voor een tuinrenovatie al snel tussen de €500,- en €10.000,- kwijt bent.

Tuinontwerp

Vervolgens begint de tuinman met het maken van een tuinontwerp. In het tuinontwerp worden al je wensen meegenomen en wordt er ook rekening gehouden met je budget. Maar er wordt niet alleen gelet op de eisen van jou: de tuinman past dit aan binnen de mogelijkheden die je tuin biedt. Ook de materialen en beplanting komen terug in het tuinontwerp. De tuinman houdt rekening met de afmetingen en ligging van je tuin.

Wanneer de eerste versie van het tuinontwerp af is, wordt deze met jou besproken. Het is dan ook al mogelijk om een kostenplaatje te bekijken. Als het ontwerp en de bijhorende kosten worden goedgekeurd, dan wordt de definitieve versie gemaakt. Is het niet naar wens, zal het ontwerp worden aangepast.

Voorbereiding werkzaamheden

Voordat de renovatie echt van start kan gaan, moeten er altijd voorbereidende werkzaamheden worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van tegels, het oude gazon, de schutting of beplanting. Een groot deel van de oude tuin wordt verwijderd zodat de tuinaanleg opnieuw kan beginnen.

Na het verwijderen van de oude tuin beginnen de grondwerken, dit bestaat uit uitgraven, ophogen en egaliseren van de tuin. Wanneer je beplanting of gazon wordt vervangen, zal er nieuwe grond worden gestort. Dit is beter voor de groei. Zodra de voorbereiding is afgerond, begint de aanleg.

tuin renoveren

Wat zijn de mogelijkheden met tuinrenovatie?

Bij tuinrenovatie heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld je gehele tuin renoveren, of maar een gedeelte. Eén ding is in beide gevallen belangrijk: wanneer de renovatie is afgerond, dient er goed en regelmatig tuinonderhoud te worden uitgevoerd. Hiermee hou jij je tuin netjes en verzorgd. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden die je hebt bij tuinrenovatie.

Lees meer over:

Complete tuinrenovatie

Bij een complete tuinrenovatie wordt de oude tuin in zijn geheel verwijderd en opnieuw aangelegd. Dit is een goede mogelijkheid wanneer de tuin niet naar wens of ernstig verwilderd is. Het voordeel is dat je heel veel mogelijkheden hebt: je kunt de indeling of stijl helemaal veranderen. De kosten zijn alleen wel een stuk hoger dan bij een gedeeltelijke renovatie.

Gedeeltelijke tuinrenovatie

Bij een gedeeltelijke tuinrenovatie renoveer je een deel van de tuin. Het bestaat uit één of meerdere werkzaamheden die de aanblik van je tuin veranderen, zoals het vernieuwen van de bestrating, beplanting of omheining.

tuin renoveren

Tuinaannemer nodig voor tuinrenovatie?

Opzoek naar een tuinman voor tuinrenovatie of andere tuinwerken? Vraag gratis offertes aan en vind een tuinman bij jou uit de buurt. Na je aanvraag ontvang je meerdere offertes van tuinmannen: vergelijk, kies en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend.