Debruyn-tuinwerken.be – Veelgestelde vragen (FAQ)
tuinonderhoud
Wil jij dat je tuin er netjes en verzorgd uitziet? Zorg dan voor goed tuinonderhoud. Tuinonderhoud verbeterd niet alleen de uitstraling van je tuin, maar verlengt ook de levensduur van je tuin. Wanneer je geen groene vingers hebt, besteed dan tuinonderhoud uit aan een tuinman.

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes van tuinmannen bij jou uit de buurt. Op deze pagina lees je meer over de werkzaamheden van tuinonderhoud, de kosten en je vindt handige bespaartips.

Navigeer op deze pagina naar:

Wat is tuinonderhoud?

Tuinonderhoud is veel meer dan alleen het verwijderen van onkruid in de zomer en blad blazen in het najaar. Denk ook aan werkzaamheden zoals schoffelen, snoeien en onderhoud van de bestrating en het gazon. Ook wanneer je last hebt van een plaag of ziekte kun je een tuinaannemer inschakelen.

Met regelmatig onderhoud ziet je tuin er altijd netjes en verzorgd uit en kun jij optimaal genieten. Ook verlengt onderhoud de levensduur van je tuin. Tuinonderhoud is één van de belangrijkste werkzaamheden van hoveniers. Vind hier meer informatie over hoveniers.

Wanneer tuin onderhouden?

Wanneer is de beste periode om je tuin te onderhouden? Eigenlijk is tuinonderhoud ieder seizoen nodig. Wel heb je ieder seizoen te maken met andere werkzaamheden. In de zomer groeit alles hard: niet alleen de beplanting, het gazon maar ook het onkruid. De werkzaamheden hangen natuurlijk af van de tuin die je hebt en wat er allemaal in groeit.

Bekijk hieronder welke werkzaamheden er per seizoen vaak worden uitgevoerd:

 • Zomer: grasmaaien, snoeien, onkruid verwijderen, schoffelen bemesten en bij droogte sproeien.
 • Herfst: verplanten van planten en struiken, onkruid verwijderen, schoffelen, snoeien van heggen, bladeren verwijderen, kalk strooien en de laatste keer grasmaaien.
 • Winter: bladeren verwijderen, bomen snoeien, planten, struiken en eventuele vijver klaarmaken voor vorst, planten van bloembollen en het onderhouden van tuingereedschap.
 • Voorjaar: de laatste bladeren verwijderen, dode planten verwijderen, de vijver schoonmaken, onkruid verwijderen, bemesten, bestrating schoonmaken.

tuinonderhoud

Hoeveel kost tuinonderhoud?

De prijs voor tuinonderhoud is afhankelijk van welke werkzaamheden de tuinman uitvoert. Je kunt het gehele tuinonderhoud uitbesteden aan de tuinman, maar je kunt ook een deel zelf doen. Een grote onderhoudsbeurt kost al snel tussen de €800,- en €1.000,- voor een grote tuin of een tuin met veel achterstallig onderhoud. Heb jij een verwaarloosde tuin? Tuinaanleg of tuinrenovatie zijn naast een goede onderhoudsbeurt ook opties!

Voor het maaien van het gras betaal je gemiddeld €25,- tot €30,- per 100 m². Groeit er veel mos tussen het gras? Dan is het verticuteren van het gazon nodig. Voor 100 m² kost dit tussen de €100,- en €140,-.

Schakel jij een tuinman in voor het verwijderen van onkruid? Dit kost gemiddeld €35,- per uur. Dit geld ook voor snoeien en bemesten.

Prijs tuinonderhoud 2022

Werkzaamheden

Gemiddelde kosten

Grote onderhoudsbeurt

€800,- tot €1.000,-

Gazon maaien

€25,- tot €30,- voor 100 m²

Gazon verticuteren

€100,- tot €140,- voor 100 m²

Kantsnijden gazon

€0,50 tot €1,- per meter

Snoeien

€35,- per uur

Onkruid verwijderen

€35,- per uur

Bemesten

€35,- per uur

Boom kappen

€400,- tot €800,- per boom

Insecten en plagen bestrijden

€30,- tot €45,- per uur

Afvoeren tuinafval

€10,- tot €15,- per m³

Welke keuzes bepalen de prijs van tuinonderhoud

De prijs voor tuinonderhoud wordt door verschillende factoren bepaald:

 • De grootte van je tuin
 • De complexiteit van de onderhoudswerkzaamheden
 • Het tarief van de tuinman
 • Het seizoen

tuin onderhouden

Werkzaamheden tuinonderhoud

De werkzaamheden van tuinonderhoud hangen af van hoe je tuin er uit ziet. Is je tuin verwilderd? Kies dan voor een grote onderhoudsbeurt. Als dit niet nodig is, is het verstandig om periodiek tuinonderhoud te laten uitvoeren. Zo blijven de kosten per onderhoudsbeurt lager.

Welke werkzaamheden precies onder tuinonderhoud vallen, lees je hieronder.

Lees meer over:

Gazon onderhoud

Een gazon houd je netjes door het regelmatig te maaien. In de zomer moet dit ongeveer 1 keer per week! In het voorjaar en najaar is twee keer per maand voldoende: maai voor de laatste keer in november en laat het gras in de winter maanden met rust.

Onder gazon onderhoud valt ook verticuteren. Dit betekent dat de bodem vrij wordt gemaakt van dat je gras beter gaat groeien. Eén tot twee keer per jaar verticuteren is voldoende.

De tuinman zorgt er ook voor dat je gazon wordt bemest en dat er kalk wordt gestrooid. Ook steekt hij de kantjes netjes af.

Boomverzorging

Heb jij bomen in je tuin? Dan is boomverzorging een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud. Bomen moeten regelmatig worden gesnoeid zodat deze geen gevaar vormen tijdens harde wind. Soms is het nodig om de boom te kappen: dit is een gevaarlijke klus die je door een expert moet laten uitvoeren. Onder boomverzorging vallen werkzaamheden zoals snoeien, knotten, verplaatsen of rooien, planten, kappen en het behandelen van ziektes.

Beplanting, struiken en heggen

Net zoals het gazon en de bomen, hebben planten en struiken ook onderhoud nodig. Tussen de beplanting vindt onkruid altijd weer zijn weg; de tuinman verwijderd het onkruid en schoffelt de aarde. Afhankelijk van het type plant, kan het ook nodig zijn om deze te snoeien.

Heb je een heg of een struik? Laat deze regelmatig snoeien door een tuinman. Op deze manier blijft de heg of struik in model en wordt de groei bevorderd.

Bestrating

De bestrating in de tuin heeft ook onderhoud nodig. Zomers zul je merken dat er snel onkruid tussen de tegels of stenen groeit: de tuinman verwijdert dit onkruid. Na de winter is je bestrating vaak groen uitgeslagen. Dit wordt veroorzaakt door algen. De tuinman reinigt de bestrating en je tuin ziet er direct een stuk beter uit.

Ziekte- en plaag bestrijding

Het kan helaas voorkomen dat je te maken krijgt met een planten ziekte of insectenplaag. Over het algemeen zijn insecten in je tuin nodig: maar zodra er een plaag ontstaat, moet er wel ingegrepen worden.

Er zijn veel milieuvriendelijke manieren om een ziekte of plaag te bestrijden. Afhankelijk van het soort plaag, adviseert de vakman welke methode het meest passend zou zijn.

tuin laten onderhouden

Besparen op tuinonderhoud

Er zijn een aantal manieren om te besparen op het onderhouden van je tuin:

 • Help zelf mee: steek zelf ook de handen uit de mouwen wanneer je een tuinman hebt ingeschakeld. Denk hierbij aan het maaien van je gras, het verwijderen van dode platen of het afvoeren van tuinafval.
 • Neem een onderhoudscontract: wist je dat het mogelijk is om een onderhoudscontract af te sluiten? Met een onderhoudscontract betaal je maandelijks een vast bedrag en komt de tuinman periodiek langs voor onderhoud.
 • Kies een bedrijf uit de buurt: de meeste bedrijven rekenen voorrijdkosten. Door een bedrijf uit de buurt te kiezen, houd je de voorrijdkosten zo laag mogelijk.
 • Ga voor kwantumkorting: door samen met je buren hetzelfde bedrijf in te schakelen voor tuinwerken, profiteer je van kwantumkorting.
 • Kijk naar het seizoen: tuinmannen hebben het in het voorjaar en in de zomer het aller drukst en daardoor zijn ze ook duurder. Laat groot tuinonderhoud uitvoeren in een minder drukke periode.

Tuinaannemer nodig voor tuinonderhoud?

Wil jij je tuin laten onderhouden door een ervaren tuinman? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan! Zo vind je een geschikte tuinman bij jou uit de buurt. Je bespaart ook nog eens tot wel 40% op de kosten. Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend.