De oprit vormt de toegangsweg tot je woning en moet niet enkel praktisch zijn, maar mag ook een mooie indruk meegeven. Het komt vaak voor dat een oprit en een voortuin aan elkaar afgestemd zijn. Misschien is uw oprit een wandelpad, of een toegangsweg naar de garage. Ben je op zoek naar een stratenmaker die jouw oprit kan aanleggen?
Start de gratis offerteaanvraag!
Je krijgt offertes van verschillende bedrijven bij jou in de buurt. Daarnaast kan je tot wel 40% besparen op de totaalprijs door de offerte te kiezen die het best bij jou past.
Op deze pagina vind je informatie over hoe opritten worden aangelegd, verschillende materialen voor een oprit en ook nog verschillende opritstijlen. Lees snel verder als je meer wilt weten over opritten!
Hoe wordt een oprit aangelegd
Het aanleggen van een oprit gaat in verschillende stappen.
In totaal heb je 4 hoofdstappen die hierbij komen kijken:
- Het uitgraven en de drainage: Het aanleggen van een oprit begint bij het uitgraven van de grond waar de oprit geplaats moet worden. Het is belangrijk dat er zo’n 20 tot 25 cm diep gegraven wordt.
Na het uitgraven komt de drainage. Dit gebeurt wanneer de grond erg drassig is en er veel water in zit. Je wilt natuurlijk voorkomen dat er water in de fundering komt. Hiervoor doe je dus aan drainage. - De boordstenen en de onderfundering: Als de oprit is uitgegraven en gedraineerd kunnen de boordstenen worden gelegd. De taak van de boordstenen is om ervoor te zorgen dat de fundering, straatlaag en bestrating van de oprit op zijn plek blijft zitten.
De onderfundering komt vaak na de boordstenen. Betonpuin is het materiaal dat hier het meest voor wordt gebruikt. Het draineert namelijk erg goed. - De fundering en de straatlaag: Op de onderfundering komt de fundering. Dit kan bestaan uit 3 verschillende materialen afhankelijk van de bestrating die aangelegd gaat worden: zand, split of stabilisé.
Zodra de fundering voor de oprit gelegd is kan de straatlaag erin. Deze laag zorgt ervoor dat hoogteverschillen voor de bestrating opgelost worden. - Het leggen en voegen van de bestrating: Als laatste wordt de gekozen bestrating voor de oprit gelegd en gevoegd.
Verschillende soorten materialen voor opritten
Het bestraten van je oprit kan met veel verschillende materialen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor steentjes of klinkers, maar ook voor tegels of zelfs beton.
Hier is een lijst met verschillende materialen die gebruikt kunnen worden voor je oprit volgens Stratenmakers.in:
- beton
- betonklinkers
- grind
- klinkers
- asfalt
- kasseien
- Natuursteen
- Grasdallen
- Dolomiet
Verschillende opritstijlen
Naast de materialen voor opritten zijn er ook verschillende stijlen die een oprit kan hebben. Dit is natuurlijk volledig naar eigen wens in te vullen.
Hieronder vindt je 3 veelvoorkomende opritstijlen:
- Franse oprit: bij de Franse opritstijl wordt voornamelijk gebruik gemaakt van Franse dolomiet. Dolomiet is een mix van gebroken kalkgesteente, cement en aanmaakwater.
- Moderne oprit: als je kiest voor een moderne stijl van je oprit is beton of betonklinkers de keus voor de bestrating. Dit geeft namelijk een strakke en moderne weergave van je oprit.
- Landelijke oprit: voor een landelijke oprit wordt vaak grind, kasseien of kleiklinkers gebruikt.
Besparen op Opritten aanleggen? Vergelijk gratis offertes!
Wil jij ook graag een nieuwe oprit aanleggen? Vraag gratis offertes aan en ontvang snel verschillende offertes en kies de beste voor jou eruit. Zo bespaar je tot wel 40% op de totaalprijs! De aanvraag is gratis en volledig vrijblijvend. Je zit nergens aan vast.