Tuinontruiming: wanneer is dat nodig?

tuin

Van een woningontruiming heb je misschien wel eens gehoord, maar wist je dat een tuin ook ontruimt kan worden? Hoe dat in zijn werking gaat en wanneer dat nodig is, lees je hier.

Waarom een tuin ontruimen?

Een tuin ontruimen kun je op twee manieren interpreteren. Je kunt het zien als het leeghalen van tuinmeubelen en andere voorwerpen die je wellicht in je tuin hebt staan, of het gaat om het weghalen van planten, bomen en andere natuurlijke producten. Welke van de twee van toepassing is bij jou is volledig afhankelijk van de reden waarom jij je tuin laat ontruimen.

  • Tuinrenovatie. Je wilt wat nieuws en daarom moet jouw tuin leeg gehaald worden. Alle planten worden eruit gehaald zodat je met een schone lei kunt beginnen. Vaak kun je met zo’n tuinrenovatie een aannemer inschakelen die je kan helpen met het ontwerp en de renovatie zelf.
  • Een nieuwe woning. Misschien heb je jouw droomhuis gekocht, maar is de tuin nog niet op hetzelfde level. Hierbij geldt hetzelfde als bij de tuinrenovatie.
  • Woningontruiming. Vaak gaat een tuinontruiming samen met een woningontruiming. Laat jij je woning leeg halen? Dan is er een grote kans dat het ontruimingsbedrijf de tuin ook meteen mee neemt.
  • Huis opleveren. Wanneer jij in een huurhuis woont en je gaat verhuizen dan kan het zijn dat je de woning, en dus ook de tuin, in de originele staat moet afleveren.

Tuin leeghalen: hoe werkt dat?

Het leeghalen van een tuin kan gemakkelijk gedaan worden door een ontruimingsbedrijf of een hovenier. Hoe het gedaan wordt is volledig afhankelijk van de grootte van de tuin en wat hier allemaal in staat. Bij sommige tuinen is een schep en een kruiwagen genoeg, bij andere tuinen moeten er wat grotere machines en materialen gebruikt worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een minikraantje.