Het bedienen van tuinverlichting, wat is er mogelijk?

Tuinverlichting bedienen

Als je tuinverlichting hebt gekocht, zal dat het niet direct doen. Je moet het namelijk nog gaan aansluiten aan de stroom zodat het daadwerkelijk zijn werk kan gaan doen. Dan heb je nog de vraag van hoe je de verlichting gaat bedienen. Er zijn erg veel mogelijkheden hiervoor tegenwoordig.

Op deze pagina zetten we de mogelijkheden van het bedienen van tuinverlichting voor jou op een rijtje. Lees dus snel verder!

Schakelaar met handbediening

Dit soort schakelaar komt verreweg het meest voor en is ook het meest eenvoudig qua uitvoering. Je moet hier zelf het licht aan en uit zetten met een schakelaar die ergens aan de muur zit. Het is makkelijk te gebruiken en ook het goedkoopst om te implementeren.

Sensor op beweging

Een sensor die op beweging reageert gebruik je vaak wanneer je wilt dat het licht brand zodra iemand thuiskomt of er langs loopt. Dit wordt vaak bij voor- en achterdeuren toegepast. De lamp gaat dan aan wanneer het beweging detecteert en gaat dan vanzelf weer uit na een aantal minuten.

Schakelaar op een tijdsklok

Als je gebruik maakt van een tijdsklok maak je het jezelf erg gemakkelijk. Je hoeft er namelijk niet weer naar om te kijken tenzij je het wilt gaan aanpassen. Je kan bij deze soort bediening een tijd instellen voor wanneer je wilt dat het licht aangaat en wanneer het licht weer uit moet gaan.

Schakelaar op lichtniveau

Een schakelaar op lichtniveau wordt ook wel een schemerschakelaar genoemd. Net zoals bij een sensor op beweging en een schakelaar op tijdsklok hoef je hier dus niks te gaan doen. Bij dit soort bediening gaat het licht vanzelf aan wanneer het donker begint te worden. Het licht gaat vervolgens weer uit zodra het weer licht begint te worden.

App of afstandsbediening als schakelaar

Je hebt tegenwoordig ook de mogelijkheid om een app of afstandsbediening als schakelaar voor je tuinverlichting te gebruiken. Er wordt dan een module geplaatst in de kabels die voor de verlichting zorgen. Die module zit dan vervolgens aangesloten aan een afstandsbediening of een app. Op deze afstandsbedieningen of apps heb je vaak ook nog extra mogelijkheden om toe te passen bij de verlichting van je tuin.

Kijk hier voor meer informatie over elektriciens en hoe ze hun werk verrichten.